Proiectul „În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România” s-a născut în vara anului 2012 şi a obţinut finanţare de 70% din partea Comisiei Europene, prin programul Europa pentru Cetăţeni, fiind singurul câştigător din spaţiul românesc. Scopul său principal îl reprezintă familiarizarea unui număr cât mai mare de români şi cetăţeni europeni cu realităţile instaurării violente a regimului comunist în România, în perioada 1944-1951.

Necesitatea unei analize globale a întregului proces de bolşevizare a României este extrem de mare în condiţiile în care cercetările demonstrează un grad scăzut de cunoaştere din partea tinerilor sau tendinţe de mistificare şi nostalgie din partea vârstnicilor cu privire această perioadă. Proiectul a luat naștere pentru a compensa această carență gravă de informație privitoare la trecutul nostru recent.

Grupul-ţintă al proiectului este alcătuit atât din public din statele ex-comuniste, cât şi din persoane din state cu tradiţie democratică, indiferent de nivelul academic, fără limită de vârstă. O categorie specială a grupului-ţintă o constituie publicul tânăr din ţările ex-comuniste care se află adesea în situația de a nu cunoaşte faptele concrete sau de a deţine informaţii insuficiente sau eronate despre acestea.

 

Structura

 

Structura proiectului este complexă, dar a fost concepută astfel încât subiectul să fie comunicat într-un mod accesibil unui public larg, indiferent de gradul de cunoaştere asupra problemei. Pentru aceasta, au fost gândite patru căi diferite de transmitere a informaţiilor despre comunizarea României: un film documentar de lung metraj, un album foto-documentar, o serie de reviste de benzi desenate şi website-ul www.cortinadefier.ro.

Fiecare element al proiectului are o individualitate proprie şi un public ţintă specific. Deşi au subiecte diferite, ele constituie împreună o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra perioadei analizate, în diverse forme, considerate de către noi a fi foarte sugestive. Dacă filmul „În spatele cortinei” încearcă să puncteze principalele etape ale impunerii Partidului Comunist la putere şi efectele directe asupra populaţiei, benzile desenate şi albumul foto-documentar se concentrează pe două dintre cele mai spectaculoase fenomene de represiune, amintite şi în film: experimentul Piteşti, de torturare a deţinuţilor politici, respectiv rezistenţa armată din munţi.

Echipa

 

Alin Mureşan - Coordonator proiect / alin.muresan@comunizare.ro

Ana Teodorescu - Responsabil promovare / ana.teodorescu@comunizare.ro / 0740 00 52 33

Cristina Dan - Coordonator logistic / cristina.dan@comunizare.ro

 

Donaţii

 

Proiectul  În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România, a obţinut finanţare pentru 70% din bugetul total prin programul Europa pentru Cetăţeni al Comisiei Europene.

Pentru a-l finaliza este necesară completarea bugetului cu valoarea corespunzătoare contribuţiei proprii.

Puteţi sprijini în mod concret realizarea proiectului prin:

Donaţii directe în conturile:

  • RO62BACX0000000945358000 (RON)
  • RO35BACX0000000945358001 (EUR)
  • RO08BACX0000000945358002 (USD)
  • deschise la Unicredit Ţiriac Bank, beneficiar: Centrul de Studii în Istorie Contemporană, CIF 29860577

sau

  • RO82 BACX 0000 0001 0736 3000(RON)
  • deschis la Unicredit Ţiriac Bank, beneficiar: Asociaţia Rost, CIF 12495302